
در هنگام ورود فرزند دوم، مشکلاتی برای فرزند اول به وجود خواهد آمد که از دست والدین خارج است اما با دانستن و آگاهی نسبت به این واکنشها میتوان از آنها پیشگیری کرد و در صورت وقوع با برخورد مناسب به کاهش این واکنشها پرداخت.
با فرزندم سعی دارد با ارائه این راهنماییها روزهای شیرین و خاطره انگیزی از تولد فرزند دوم را برای والدین فراهم کند.
- توصیههایی برای مادر و پدر
وقتی فرزند دوم بدنیا می آید تاج پادشاهی از سر فرزند اول گویی برداشته می شود، نباید طوری رفتار کرد که فرزند اول نوزاد را رقیب خودش بداند.
بچه دوم سعی میکند که نقاط ضعف بچه اول را پوشش بده تمام جاهایی که بچه اول کم بیاورد، انجام ندهد و تنبلی کند بچه دوم تو اون زمینه حسابی زرنگ میشود. گاهی اوقات پدر مادری که میگن بچه اولم روش نمیشه سلام کنه، خجالتیه بچه ی دوم حسابی روابط اجتماعی بالا پیدا می کنه. عجیب نیست که دوتا بچه تو یه خانوادن ولی از زمین تا آسمون باهم فرق دارن. اگر شرایط یکی باشه فرق نمی کنن.منتها نوع تربیت والدین باعث میشه بین بچه ها این فرق ها را بوجود بیاره. چرا؟ چون به محض اینکه بچه ی دوم این کارها را میکنه و نقاط ضعف بچه اول رو پوشش میده شما آفرین باریک الله را گفتین. نمیگم که نگین ولی روحساب کتاب باید باشه. این رقابت در روند زندگی تأثیر گذاره وحتی بعضی اوقات این رقابت تا آخر ادامه پیدا می کنه همین بعدا در سن نوجوانی باعث آسیب میشه.
زمانى که فرزند دوم شما بدنیا مى آید، فرزند اولتان او را مسبب رفتار شما خواهد دانست. اگر نتوانید بعد از زایمان درحالیکه خسته و گاهى افسرده هستید رفتار درست و مهربانانه ایى با فرزند اولتان داشته باشید او نوزاد را مسبب خواهد دانست و سعى میکند با زدن فشار دادن گاز گرفتن بیدار کردن و… به نوزادتان آسیب برساند. بنابراین باید بیشتر از همیشه مراقب رفتارتان با فرزند بزرگتان باشید.
برای آماده سازی فرزند بزرگتر بهتر است از کودک بخواهیم که شکم مادر را لمس و حرکات جنین را احساس کند. گاهی با گوش بدون واسطه یا با گوشی صدای جنین را بشنود. عکسهای سونوگرافی از جنین را به او نشان دهید. کتابهایی باکودک بخوانید که در مورد زایمان، تولد، نوزاد و … باشند.
- توصیههایی ویژه مادر
زمانی که برای زایمان به بیمارستان میروید، عکس فرزند بزرگتان راباخود ببرید و روی میز بگذارید تا زمانیکه به دیدارشما آمد با دیدن عکس خود بداند به یادش بودید وهنوز دوستش دارید.
با ورود فرزند جدید به خانه احساس کودک اول را درک کنید. او مجبور است شرایط جدیدی را تحمل کند. از این پس در هر آنچه داشته، باید با دیگری شریک شود. فراموش نکنید که فرزند دوم شما زمانهای زیادی خواب است و این زمانها فرصتهای طلایی برای توجه به فرزند اول است.
- توصیههایی ویژه پدر
وقتی همسرتان در بیمارستان برای زایمان بستری شد،علاوه برهدیه همسرتان یک هدیه دیگر تهیه کنید و وقتی که مادر از بیمارستان به منزل آمد آن هدیه رابه کودک بزرگتر بدهید.
وقتی پدر وارد منزل میشودنباید ابتدا به نوزاد توجه کند. باید ابتدا زمانی را به توجه، محبت وبازی بافرزند اول اختصاص دهد و در زمانهای بعدی به فرزند دوم توجه کند.
فرزند دوم برای فرزند اول حکم هوو را دارد، و طبیعی است که فرزند اول نتواند حضورش راتحمل کند. مادر هم اگر خودش خالی باشد نمیتواند هر دوکودک را سیراب کند و مجبور است بیشتر به نوزاد توجه کند و کودک بزرگتر کمبود پیدا میکند. مادر به استراحت احتیاج دارد تا بتواند قوای تحلیل رفته در فرایند بارداری، زایمان و سپس شیردهی را جبران کند. نقش پدر در اینجا بسیار کلیدی است. اوست که میتواند با حمایت از مادر تعادل را به خانواده برگرداند.
- توصیههایی برای دوستان و اقوام
خود و نزدیکانتان به فرزند دوم در حضور فرزند اول کمتر توجه کنید. اگر میخواهید فرزندانتان را ببوسید، اول بزرگتر و بعد فرزند تازه متولد شده را ببوسید.
تمام توجه برای فرزند اول باید باشد. نوزاد چند روزه بیشتر از ۳۰سانتی متر رانمیبیند. متاسفانه مهمانها میآیند و دور نوزاد جمع میشوند و شکلک درمی آورند درحالی که او اصلاً آنها را نمیبیند. به فرزند اول توجه کنید. با تعریف از کارهای کودک بزرگتر توجه دیگران را به او برگردانید.
برای جلوگیری از حسادت فرزند اول به نوزاد تازه متولد شده، وقتی میهمان ها برای دیدن نوزاد به منزل می آیند شرایطی رو فراهم کنید وبامیهمان ها هماهنگ باشید که وقتی میهمان ها آمدند انگار نه انگار خبریه. بعد فرزند اول خودش بگه من یه خواهر یا برادر کوچولو دارما، همه بگن عه؟ کوش؟ بعد فرزند اول ببره مهمون هارو پیش نوزاد. فرزند اول باید کانون توجه باشد نه نوزاد.
برگرفته از صحبتهای استادسلطانی