
بافرزندم مطالعه این مطلب درباره بازی اینترنتی نهنگ آبی به تمام والدین اکیدا پیشنهاد میکند.
- این بازی شامل مجموعه ای از وظایف تعیین شده توسط مدیران در طی یک دوره ۵۰ روزه با بازیکنان است. در این مدت از مخاطبان نوجوانان خواسته میشود تا پس از انجام وظیفه روزانه مشخص شده توسط مدیر عکسی از تکلیف خود را بفرستند تا بتوانند وارد مرحله بعد شوند. مرحله نخست این چالش کشیدن یک نهنگ آبی روی دست است. اصطلاح “نهنگ آبی” ناشی از پدیده نهنگ ها است که با خودکشی مرتبط است.
- لیستی از وظایف که باید در ۵۰ روز تکمیل شود عبارتند از بیدار شدن از خواب در ساعت ۴:۲۰ صبح، بالارفتن از یک جرثقیل، حکاکی یک شکل و شماره بر روی ساعد دست، انجام وظایف مخفی، کشیدن سوزن به دست یا پا، ایستادن در اماکن، سازهها و بلندیهای خطرناک برای گرفتن عکس سلفی، گوش دادن به موسیقی و تماشای فیلمهای وحشت آور که توسط مدیر توسط مدیران ارسال می شود. این چالش است که هر روز و رفته رفته سخت تر و سخت تر می شود و در پایان پنجاهمین روز از نوجوانی که «بازی» را شروع کرده، خواسته می شود تا خودکشی کند!
- نهنگ آبی در سال ۲۰۱۳ در روسیه شروع به کار کرد و گفته میشود اولین خودکشی ناشی از آن در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاده است. فیلیپ بودکین دانشجوی اخراجی رشته روانشناسی ادعا کرد که این بازی را اختراع کرده تا کسانی که تلقی میشود هیچ ارزشی برای جامعه ندارند را وادار به خودکشی کند. در سال ۲۰۱۶ پس از خودکشی ۱۶ دختر نوجوان، بودکین دستگیر و قوانین پیشگیری از خودکشی در روسیه تصویب شد.
- موارد خودکشی ناشی از این بازی تاکنون در کشورهای آرژانتین، شیلی، کلمبیا، ایتالیا، کنیا، پرتغال، عربستان، اسپانیا، آمریکا، ونزوئلا، فرانسه، انگلیس، رومانی، برزیل، مکزیک، مجارستان، هند، چین و ایران دیده شده است. در برزیل در پاسخ به این بازی جنبشی به نام نهنگ صورتی برای ایجاد ارزشمندی در زندگی و مبارزه با افسردگی ایجاد شده است. در آمریکا سایتی به نام “چالش نهنگ آبی” تلاش برای مبارزه با بازی را آغاز کرده به این صورت که در ۵۰ روز چالش هایی را ارائه می دهد که سلامت روح و روان را ارتقا می دهند.
- اما دلیل توانایی این بازی در ایجاد این جریان تعهد در بین تمام فرهنگها و زبانهای دنیا چیست؟ شاید بتوان با استفاده از یکی از ۷ اصل اساسی متقاعدسازی از نگاه دکتر رابرت چالدینی به این سوال پاسخ داد. اصل تعهد و یکپارچگی (Commitment & Consistency) بیان می کند که اگر افراد کتبی یا شفاهی برای انجام کاری تعهد بدهند، احتمال انجام آن رویداد افزایش می یابد. به عبارت دیگر حتی اگر مشوق های اولیه که برای ایجاد آن تعهد دیگر وجود نداشته باشد، آنها همچنان به تعهد پایدار میمانند و تصمیم های جدیدشان با انتخابهای قبلی همخوانی دارند. زیرا افراد نوعی فشار روانی در خود حس میکنند که به آنچه پیشتر گفتهاند متعهد بمانند و همان رفتار پیشین را ادامه دهند.
- در چالش نهنگ آبی طی ۵۰ روز این تعهد بارها و بارها تقویت می شود و در انتهای کار با توجه به هزینه زیادی که فرد برای رسیدن به آن مرحله پرداخته است، در عمل از تفکر منطقی ناتوان می ماند و بی اختیار به روال گذشته عمل میکند. این روشی است که در بسیاری از گروه های تروریستی انتحاری نیز برای آموزش استفاده میشود.
لطفا بیشتر مراقب فرزندانمان باشیم.