
با فرزندم سعی دارد در هر هفته کتابی را برای خریدن یا نخریدن به والدین عزیز توصیه کند.
نام مجموعه: می می نی
خلاصه مجموعه: ۱۲ جلد کتاب می می نی شامل یک سری داستان در مورد بچه میمون خیلی بازیگوش به اسم می می نی و برادرش جی می نی هست. شاعر این مجموعه آقای ناصر کشاورز هستند. در داستانهای می می نی، مامان و داداش و مادربزرگ و پدربزرگ و دوستای می می نی و مربی مهد کودکش جضور دارند اما ظاهرا پدر ندارد. می می نی هر بار یک کار اشتباهی میکند و دیگران بهش یاد میدن که دیگه اون کار رو تکرار نکند. گلاسه بودن برگهها،تصویرگری جذاب، اسم خود می می نی و ریتم شعر گونه مجموعه با وزن خوب باعث استقبال شدید والدین و کودکان شده است.
اما این مجموعه متاسفانه به شدت بدآموزی دارند!!! زیرا:
- این مجموعه برای کودکان زیر ۳ سال است و در این سن کودک با مفاهیمی مانند قهر کردن، دروغ گفتن و یا کارهای بدی مثل نقاشی کردن روی دیوار آشنا میشود. آیا کودکان زیر ۳ سال اصلا درکی از این قضایا دارند؟
- لغات و اصطلاحات نامناسبی در کتاب وجود دارند که در هنگام مطالعه باید سانسور شوند. مانند لمبوندن شیرینی.
- بچه های کوچک قدرت استنباط و نتیجه گیری ندارند و فقط قسمت اول (که شرح کار بد هست) رو میفهمند چون اینقدر رفتار بد توضیح داده شده که توی ذهن کودک کاملا نقش میبندد و تثبیت میشود. اما در مورد رفتار خوب فقط یک خط نتیجهگیری میشود.
- یکی از مشکلات مجموعه می می نی این است که همیشه او با تذکر مستقیم مادرش و خجالت دادنش متوجه و متنبه میشود و اینکه همیشه برای نتیجهگیری این پرسش تکرار میشود که مگه بهت نگفتم؟
کودک ممکن است از هر چیز آهنگینی استقبال کند و به سرعت آن را حفظ کند مانند تبلیغات تلویزیونی. استقبال کودک ملاک نیست. بلکه والدین باید به اثر عمیق رفتاری کتاب فکر کنند. بچه ها خود را در موقعیت شخصیت اصلی داستان میگذارند. آیا ما توی دنیای واقعی به بچه ۳-۴ سالهمون میگیم “دروغ” نگو؟ یا میگیم “دروغ گو”؟ نه. چون اصلا خیلی از پنهان کردنهای بچهها دروغ نیست. چون دروغ یاد گرفتنی هست. ولی با گذاشتن بچه مون جای شخصیت اصلی داستان این صفتها رو بهش میچسبونیم. متاسفانه اصل اثر منفی توی عمق روحشون اتفاق میافته و نه لزوما توی عکس العمل ظاهریشون.
روی این کتابها جمله “برای حل مشکلات رفتاری کودکان” نوشته شده است و پس از پارهای از اصلاحات برای حل مشکلات درمانی گزینه نسبتا مناسبی هستند. ولی وقتی بچه ای اون مشکل رفتاری خاص رو نداره چرا باید در قالب شعر و قصه ابتدا کار نادرست رو یاد بگیره و بعد بهش بگیم این کار اشتباه هست؟ این قبیل کتابها مانند دارو هستند که تا وقتی به درد مربوطه دچار نشدهایم، نمی توانیم از دارویش استفاده کنیم. یعنی قصه شب نیستند که برای هر کودکی خوانده شوند. تا وقتی که فرزند شما روی دیوار نقاشی کردن رو یاد نگرفته، جلد مربوط به نقاشی کشیدن روی دیوار رو هرگز براش نخونید. در ایران ضرب المثل “ادب از که آموختی, از بی ادبان” یک دوره ای باور عموم بوده و هنوز هم اثراتش در بسیاری از کتابهای کودک از جمله مجموعه می می نی و همچنین خیلی از برنامه های تلویزیونی گروه کودک وجود دارد.
با فرزندم، والدینی آگاه رو برای تمام کودکان این سرزمین آرزو میکند.